0

Початком міжнародної мистецької акції ВОЛЬНОНОВА стала он-лайн-зустріч викладача і студентів кафедри графіки ННВПІ КПІ. Студенти групи СГ-12 звернулися 13 березня до професора О.Роготченка з проханням відновити лекції з образотворчого мистецтва, а вже 15 березня відбулася перша зустріч он-лайн. До першої лекції долучилося 6 студентів. Наступні лекції, що носили характер круглих столів збирали студентів стаціонарного та заочного відділень з різних курсів. 15 березня студентами та викладачем було прийняте рішення розпочати Мистецький фронт.
Так народилася ідея створення актуальних творів (мистецтво, що робиться тут і зараз) на тему кривавої війни, яку розв’язала Росія проти України. Цього ж дня було прийнято і проголосоване рішення запросити до акції інші мистецькі виші України. Головним куратором було призначено О.Роготченка, регіональним куратором від кафедри графіки ННВПІ КПІ – С.Оляніну, студентським куратором від КПІ – Д.Федченко.

Станом на 16 березня відбулися перемовини з провідними мистецькими вишами держави. У роботі взяли участь ректор Львівської національної академії мистецтв В.Косів, декан факультету мистецтв Вінницького державного педагогічного університету Т. Зузяк, завідувачі кафедр з Івано-Франківська – О. Чуйко, Львова та Ужгорода – А.Коприва, Черкас І.Яковець, Полтави – Т.Зіненко, Києва – О.Школьна, Харкова – В. Лисняк, окупованого Херсону – О.Чепелюк. На спільному онлайн засіданні оргкомітету до роботи долучились Голова Національної спілки художників України (НСХУ) К.Чернявський, Голова Київської організації НСХУ М.Кутняхов, директор художнього музею Черкас О.Гладун, заступник директора Інститут проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтв України І.Савчук. Було прийнято загальне рішення повідомити ЗМІ про відкриття Мистецького фронту і запропонувати іншим мистецьким організаціям долучатися до Всеукраїнської інформаційної боротьби з агресором.
Започатковану у КПІ мистецьку акцію назвали ВОЛЬНАНОВА. Головними кураторами стали О.Роготченко, К.Чернявський, О.Гладун, І.Яковець. Платформу акції було вирішено розмістити на базі Черкаського художнього музею. Виставку художніх творів було призначено провести у післявоєнний період у залах музею Черкас та у залах Дирекції художніх виставок НСХУ.
ВОЛЬНАНОВА стала першим мистецьким майданчиком України з чітко прописаною і запропонованою ідеологією, умовами, строками, документальним підтвердженням авторства, згодою на оприлюднення імені автора та назви твору. ВОЛЬНАНОВА дала поштовх іншим мистецьким акціям. Так в Ужгороді, Полтаві, Вінниці станом на зараз проходять художні  благодійні виставки. Виручені кошти віддаються на потреби армії та вимушеним переселенцям. Почали працювати інші художні платформи на яких оприлюднюються сучасні та раніше виконані твори. Народжена зі студентської ініціативи мистецька акція ВОЛЬНАНОВА переросла у могутню художню виставку на якій презентують  свої актуальні твори дорослі митці і студентська молодь. Акт єднання у спільній виставковій площині робіт сформованих митців – членів НСХУ і студентства країни відкрив принципово нову сторінку у спільній боротьбі з ворогом на Мистецькому інформаційному фронті.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12